Iza Grada 2
21231 Klis
021/240-292
021/549-651
Pon.- pet.
7:30 - 15:30
Rad sa strankama pon.- pet.
10:00 - 13:00

Načelnik Klisa Jakov Vetma izabran za predsjednika Hrvatske udruge povijesnih gradova

06.05.2016. / Ostalo

ssj10

Klis je svojom bogatom povješću zaslužio status članice Hrvatske udruge povijesnih gradova koja je 5. i 6. svibnja proslavila svoju petu obljetnicu na svečanoj manifestaciji u Varaždinu. Uz svečani dio sjednica je bila i izborna.

Kandidati za predsjednika su bili gradonačelnik Varaždina Goran Habuš i načelnik Klisa Jakov Vetma. Nakon tajnog glasovanja velikom većinom glasova, 12:3 na mandat od dvije godine izabran je Jakov Vetma.

Potpredsjednici udruge su gradonačelnici Trogira, Rovinja, Karlovca i Varaždina, dok je generalna tajnica udruge Biserka Simatović.

„Ovo je veliko priznanje Klisu kao i meni osobno za sav trud i sve dobro što radimo na promicanju pozitivnih vrijednosti i očuvanju kulturne baštine koju je Klis kroz povijest stvarao. Veseli me i velika potpora gradonačelnika iz udruge na čemu im ovom prilikom zahvaljujem, te se nadam da se povijest vraća svojim korjenima.“ – naglasio je načelnik Općine Klis, Jakov Vetma.

Hrvatska udruga povijesnih gradova osnovana je 2011. godine u Dubrovniku, na osnovi modela Europske udruge povijesnih gradova i regija (EAHTR). Članovi ove udruge su sljedeći gradove i općine: Dubrovnik, Ilok, Karlovac, Kaštela, Korčula, Mali Lošinj, Nin, Općina Klis, Općina Novigrad, Pag, Pula, Rovinj, Sisak, Solin, Split, Šibenik, Trogir, Varaždin, Vukovar, Zadar. Udruga je osnovana prvenstveno zbog specifičnosti koju sa sobom nose suvremena razvijanja turističkih ponuda povijesnih gradova. Rad udruge pruža mogućnost za stjecanje novih znanja, ali i razmjenu iskustava. Edukacija i razmjene znanja odvijaju se kroz različite seminare, kongrese, okrugle stolove i studijska putovanja. Seminari i radionice obuhvaćaju teme iz različitih područja turističkog i kulturnog razvitka povijesnih gradova, a prije svega se usredotočuju na valorizaciju prepoznatljivih kulutrnih stuktura pojedinih područja.

Stvaranje dobrih odnosa i razmjena iskustava, u koju je aktivno uključena i Općina Klis, svakako pridonosi razvitku turističke ponude. Bitno je spomenuti da udruga okuplja velik broj stručnjaka iz različitih područja koji u suradnji s predstavnicima jedinica lokalne samouprave pokušavaju pronaći najbolja rješenja  za probleme i situacije s kojima se isti svakodnevno susreću. Hrvatska udruga povijesnih gradova je i udruženi član Europske udruge povijesnih gradova.

Skip to content