Iza Grada 2
21231 Klis
021/240-292
021/549-651
Pon.- pet.
7:30 - 15:30
Rad sa strankama pon.- pet.
10:00 - 13:00

Upute za glasovanje na dan izbora

03.07.2020. / COVID-19

S obzirom na trajanje epidemije koronavirusa i propisane mjere zaštite, Državno izborno povjerenstvo i Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavili su upute za birače na dan izbora:

  • Birači su dužni, prilikom ulaska u prostoriju, omogućiti da im član biračkog odbora nanese dezinficijens na ruke ili sami nanijeti dezinficijens na ruke.
  • Preporučuje se da birač sa sobom donese kemijsku olovku kojom će glasati. Donošenje vlastite kemijske olovke, međutim, ne isključuje obvezu birača dezinficiranja ruku na ulazu i na izlazu iz prostorije.
  • Ako birač sa sobom ne donese kemijsku olovku kojom će glasati, za glasanje se koristi kemijska olovka na biračkom mjestu. Neophodna je pravilna dezinfekcija ruku na ulasku i izlasku iz prostorije.
  • U prostoriju birači ulaze i izlaze jedan po jedan na način da je razmak među biračima i ostalim prisutnim osobama najmanje 1,5 metar. Birači na red čekaju ispred ulaza prostorije, održavajući razmak od 1,5 metar.
  • U prostoriji može istovremeno biti samo onoliko birača koliko je označenih mjesta za glasanje.
  • Preporučuje se da birači nose maske, a posebno birači s kroničnim bolestima koje možebitno predstavljaju veći rizik za razvoj težih oblika bolesti SARS-CoV-2 COVID-19 (npr. osobe s kroničnim respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, dijabetesom, imunodeficijencijama, osobe s većim tjelesnih/motoričkim oštećenjima).
  • Ako birač koristi masku, kod provjere identiteta, birač nakratko skida masku na udaljenosti od 2 metra od člana biračkog odbora, koji je zadužen za provjeravanje identiteta birača, kao i od drugih osoba.
  • Biraču koji na biračko mjesto pristupi bez maske mora se omogućiti glasanje uz pridržavanje svih drugih epidemioloških mjera
  • Birači ne trebaju nositi rukavice, osim ako imaju oštećenja kože i noktiju na rukama.

Birači mogu koristiti osobne iskaznice kojima je rok važenja istekao počevši od dana 11. ožujka 2020. godine, kada je u Republici Hrvatskoj proglašena epidemija, jer je izmjenama Zakona omogućeno njihovo daljnje korištenje.

Osim osobne iskaznice, za utvrđivanje identiteta birača moguće je koristiti važeću vozačku dozvolu i putovnicu, odnosno bilo koju drugu javnu ispravu s fotografijom, bez obzira je li isprava izdana u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu, na osnovi koje se može nedvojbeno utvrditi identitet birača.

Više detalja dostupno je na stranici Državnog izbornog povjerenstva RH.

U općini Klis glasanje se odvija u 14 biračkih mjesta koja su za birače otvorena u nedjelju od 7 do 19 sati.
Klikom na poveznicu provjerite kojem biračkom mjestu pripadate prema adresi stanovanja.

Skip to content