Iza Grada 2
21231 Klis
021/240-292
021/549-651
Pon.- pet.
7:30 - 15:30
Rad sa strankama pon.- pet.
10:00 - 13:00

Općina Klis će s Portugalom i Sardinijom provoditi projekt za zapošljavanje mladih

07.08.2014. / Ostalo

pi-klis-projekt

Cilj projekta je aktivirati mladu populaciju u društvu i potaknuti njihovo zapošljavanje u lokalnoj zajednici. Ovo je ujedno i prvi samostalni projekt kojeg je dobila Općina Klis 

Općina Klis nositelj je projekta “New eyes and toys” kojeg provodi s partnerskim općinama iz Portugala i Malik ustanove sa Sardinije, a koji je namijenjen mladima između 20 i 24 godine. Cilj projekta je aktivirati mladu populaciju u društvu i potaknuti njihovo zapošljavanje u lokalnoj zajednici. Ovo je ujedno i prvi samostalni projekt kojeg je dobila Općina Klis.

Dobili smo izvrsne ocjene i izvrsno mišljenje od Agencije za obrazovanje. Program je inovativan, a projekt je prvi od takvih u našoj županiji i zemlji. Uhvatili smo se toga i pokazali kako jedna mala Općina može odlučno pristupiti rješavanju ovog problema. Dobili smo već dosta projekata, apliciramo na razne natječaje, u mnogima smo sudjelovali kao partneri, ali ovo nam je prvi samostalni projekt – ponosno ističe Maja Zelić, voditeljica Poduzetničkog inkubatora Klis.

U projekt će aktivno biti uključeno tridesetak mladih koji će sudjelovati na raznim radionicama, sastancima i on line tečajevima. Prvi sastanak održat će se u Hrvatskoj, a potom slijede sastanci na Sardiniji, Portugalu te u Bruxellesu.

Poanta je u tome da smo mi vrlo slična područja i sa sličnim problemima, naročito u nezaposlenosti. Sve tri države imamo ovu najugroženiju skupinu mladih od 20 do 24 godine, koji imaju završeno formalno obrazovanje, a ne rade i potpuno su neaktivni u društvu. Cilj nam je da im nađemo svrhu, obučimo ih i osamostalimo da čim prije pokrenu neki posao jer znamo da na SMES-u leži cijelo gospodarstvo, ili pak da unaprijede svoje kvalitete, prezentiraju ih i nađu mjesto na tržištu rada. Na njima ostaje budućnost, a nezaposleni i neaktivni mladi obrazovani ljudi najveći su problem i trošak uređenom društvu – kaže Maja Zelić, te dodaje kako se inovativnim pristupom pogleda izvana primjenjuje pristup uvažavanja tuđeg objektivnog mišljenja i omogućava uviđanje promjena koje su te zemlje možda već uvele.

– Istraživanjem problema druge zemlje mladi će lakše dati prijedloge a koje su možebitno već anticipirali u svojoj zemlji. Sve tri zemlje imaju slične probleme, a različite ideje, a kada sve to skupimo dobili smo paletu aktivnosti i poticaja koje će mladi implemenirati u vlastiti razvoj te prosperitet lokalne zajednice. Direktni učesnici u projektu su mladi u dobi od 20 do 24 godine dok će koristi od projekta imati mladi u svim zemljama EU jer će vodič i web stranica na četiri jezika (engleski, hrvatski, talijanski i portugalski), zamišljena kao alat za komunikaciju i pronalaženje poslova, biti dostupna svima – zaključuje Maja Zelić.

Trajanje projekta je 16 mjeseci, a ukupna vrijednost mu je 99 tisuća eura.

 

Izvor: www.dalmacijanews.hr

Skip to content