Iza Grada 2
21231 Klis
021/240-292
021/549-651
Pon.- pet.
7:30 - 15:30
Rad sa strankama pon.- pet.
10:00 - 13:00

Održan završni događaj u okviru projekta „New Eyes and Toys“

04.02.2016. / Ostalo

2neet

1neet

Kao završni događaj u našoj zemlji u okviru projekta ”New Eyes and Toys”, održan je diseminacijski event, predstavljanje rezultata projekta – Vodiča za rad sa mladima ”I used to be a NEET”, nositelja Općine Klis ispred koje je sve nazočne pozdravio Josip Didović, mladi predsjednik općinskog vijeća. Događaj je održan u ugodnom raspoloženju mladih ljudi, poslodavaca, predstavnika institucija i udruga koje rade sa mladima te predstavnika JLS-a.

Druženje je započelo prezentacijom Vodiča koju su održali mladi sudionici projekta – NEET-ovci zajedno sa njihovom voditeljicom, Majom Zelić. Razvijene inovativne alate i metodologije za rad sa mladima koje se nalaze u Vodiču, NEET-ovci su u dvorani pred 100 ljudi sadržaj Vodiča iznijeli na zanimljiv način, kroz svoja iskustva proizašla sudjelovanjem u projektu. Uz ”live” konferencije s partnerima projekta, udrugama Malik iz Sardinie i CETS iz Portugala, održane su, tematski podijeljene, dvije rasprave – parlaoNEE(T)ce na Okruglom stolu.

Tema prve parlaoNEE(T)ce, fokusirane na mlade, nezaposlene bila je ”Kompetentan (ne)radnik”, a glavni govornici uz NEETovce su bili i predstavnici Odjela za ljudske resurse u Splitskoj banci i HZZ-a Split, koji su prigodnim ”skečevima” iz iskustva demonstrirali kako bi zapravo intervju trebao izgledati, ali i kako ne bi trebao izgledati. Upravo ta iskustva izazvala su najbolji efekt na publiku, ali su, nažalost i prikazali stvarno stanje zbog čega su ovakvi projekti neophodni pri izgradnji vlastitih kompetencija nezaposlenih.

U zanimljivu raspravu koja je dala odgovore na pitanja vezana za izradu kvalitetnog životopisa, prvi intervju za posao, otvorene molbe za posao, poduzetništvo i NEET, izazovi novih poslova, osim navedenih govornika, aktivno su se uključili i ostali sudionici, naročito mladi, nezaposleni. Tema druge parlaoNEE(T)ce ”Tržište rada vs. Tržište prilika” obuhvaćala je aspekte kao što su pristup poslodavca zapošljavanju, očekivanja budućih poslodavaca, pristup zapošljavanju mladih bez iskustva, utjecaj politike na zapošljavanje, nezaposlenost mladih – izgovor ili stvarnost?.

Najzanimljivija iskustva podijelili su predstavnici UHY savjetovanja, putničke agencije Eklata i Cemex-a koji su prezentirali pristup njihove tvrtke zapošljavanju te mogućnostima koje nude za mlade. Mladi i inovativni poduzetnici Chain technology; Aplikat 28 i Include otkrili su njihov put od traženja posla do postajanja poduzetnika, a predstavnici SDŽ upoznali su mlade s mjerama poticanja zapošljavanja. Važnost poznavanja stranih jezika i programi za odrasle prezentirani su od strane PJG Pitagora.

Posebno zanimljiv bio je i ”Sajam NEET-ovaca” – upoznavanje sa mladima, nezaposlenima i sudionicima projekta koji su izlagali svoju struku, vještine i naročito kompetencije stečene u projektu poslodavcima i udrugama koje rade s mladima, prezentirajući svoje ideje i sebe kao idealnog budućeg partnera ili djelatnika. Na ovom događaju, osim domaćih sudionika, sudjelovali su i mladi iz Stolca (BiH) s kojima su se razmijenila mišljenja i iskustva mladih, te prijedlozi i nove ideje za rad i umrežavanje mladih iz drugih država.

Skip to content