Iza Grada 2
21231 Klis
021/240-292
021/549-651
Pon.- pet.
7:30 - 15:30
Rad sa strankama pon.- pet.
10:00 - 13:00

Tvrđava Klis obara rekorde posjećenosti – svečano dočekan sto tisućiti posjetitelj

29.10.2019. / Ostalo

Turistički uzlet Tvrđave Klis, koju iz godine u godinu posjećuje sve veći broj domaćih i stranih gostiju, temelj je ubrzanog razvoja Općine Klis koja prihode od turizma usmjerava u podizanje standarda života lokalne zajednice

Tvrđava Klis posljednjih je godina doživjela izniman rast popularnosti, prije svega zahvaljujući inovativnom modelu valorizacije i revitalizacije kulturne baštine, ali i planetarno popularnom serijalu „Igra prijestolja“ koji je kliškoj tvrđavi donio svjetsku slavu.

U prvih devet mjeseci tvrđavu je obišlo 91.988 posjetitelja, što predstavlja porast od nevjerojatnih 51 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a danas je načelnik Općine Klis Jakov Vetma na Kliškoj tvrđavi dočekao sto tisućitog posjetitelja ove godine.

Jubilarni posjetiteljica Varma Vineet iz Indije, otkrila je kako je već deset dana po Hrvatskoj o kojoj ima sve pohvale, te je u međuvremenu posjetila Zagreb, Dubrovnik i Split i evo danas i tvrđavu Klis te je iznenađena dočekom, posebno se obradovala prigodnom poklonu, knjigama koje joj je uručio načelnik Vetma, a koje će joj pomoći da još bolje upozna ljepote Kliškog kraja.

Sto tisućiti posjetitelj kojeg smo danas dočekali čini me zaista sretnim jer kao Općina puno ulažemo u obnovu Tvrđave i obogaćivanje postojećih sadržaja. Time doprinosimo ne samo turizmu i razvoju naše lokalne sredine, već i cijele regije. Tvrđava Klis jedna je od najvažnijih i najljepših fortifikacijskih građevina u Europi te zaslužuje da se promišljenim pristupom turistički valorizira njezino kulturno blago. Broj posjetitelja ove je godine značajno rastao te zaista imamo razloga biti zadovoljni. Od prodanih ulaznica ostvaren je rekordan prihod od preko 5 milijuna kuna, a dio tih sredstava uložit ćemo dalje u ključne infrastrukturne projekte i demografske mjere kojima nastavljamo unaprjeđivati kvalitetu života naših sugrađana“, izjavio je načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

Kako bi svoju burnu i junačku povijest dočarali i mlađim generacijama, u podnožju Tvrđave u svibnju je u Klisu otvoren Interpretacijski centar, turistička atrakcija vrijedna milijun kuna, u kojoj se na moderan način, koristeći najnovija tehnološka rješenja, kroz kompjutorske 3D hologramske projekcije posjetiteljima predstavlja iznimno bogata povijesna i kulturna baština Tvrđave Klis te cijelog Kliškog kraja, kao i njegove prepoznatljive gastronomske i enološke posebnosti. U tijeku su i završni radovi na postavljanju akcentne rasvjete na Kliškoj tvrđavi, projektu vrijednom 2,4 milijuna kuna, koji će omogućiti novu perspektivu Tvrđave.

Zahvaljujući natječaju putem ITU mehanizma urbane aglomeracije Split za ljetne pozornice, Općina Klis će nabaviti mobilnu pozornicu, a projektom ukupne vrijednosti 5,444.682 kune, od čega će 85 posto biti financirano europskim novcem, rekonstruirat će se i topnička vojarna na Tvrđavi, sanirati Mali kvartir te zaštititi Tvrđava od vegetacijskog obrastanja. Za očekivati je da će obogaćivanje sadržaja kroz spomenuta ulaganja te brojna planirana kulturna događanja, između ostalog i na novoj ljetnoj pozornici, u idućoj godini privući još veći broj posjetitelja, a samim time omogućiti daljnji razvoj ovog kraja.

Skip to content