Iza Grada 2
21231 Klis
021/240-292
021/549-651
Pon. - Pet.
7:30 - 15:30

Propusnice za poljoprivrednike

01.04.2020. / COVID-19

Kako bi se poljoprivredna proizvodnja mogla nesmetano obavljati za vrijeme pandemije koronavirusa, poljoprivrednicima je omogućen pristup njihovim njivama i nasadima.

S obzirom na učestale upite poljoprivrednika i stožera civilne zaštite daje se tumačenje primjene točke II. i III. Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj koje se odnosi na iznimku od napuštanja mjesta prebivališta zbog obrađivanja zemlje izvan mjesta prebivališta i izdavanja propusnice zbog tog razloga.
Budući da se obrađivanje zemlje, tj. poljoprivredni radovi mogu podvesti i pod točke:

  • f – “putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće“ i pod točku
  • e – “vitalni obiteljski razlozi, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština“ navedene Odluke, daje se uputa stožerima civilne zaštite da fizičkim osobama koje im se obrate sa zahtjevom za izdavanje propusnice zbog obrade zemlje, tj. obavljanja poljoprivrednih radova izvan područja prebivališta, izdaju propusnice.

S obzirom na novouvedene e-Propusnice, Ministarstvo poljoprivrede i dalje izdaje propusnice po dosadašnjem principu, temeljem ispunjenog zahtjeva. Poljoprivrednici koji nisu u sustavu PDV-a te nisu u registru poreznih obveznika i dalje podnose zahtjeve na način na koji su i do sada.

Također, sve izdane propusnice vrijede do navedenog isteka. Sustav E-građani će se koristiti za kontrolu izdanih propusnica.

Poljoprivrednici s područja Splitsko-dalmatinske županije za izdavanje propusnica mogu se obratiti djelatniku Ministarstva poljoprivrede na kontakt:

021/225-801098/809-150[email protected]

Detaljne upute za propusnice OPG-ova i poljoprivredne radove nalaze se na poveznici.

Skip to content