Iza Grada 2
21231 Klis
021/240-292
021/549-651
Pon. - Pet.
7:30 - 15:30

Revitalizacija projekta Staze Gospi Sinjskoj

08.06.2020. / Kultura

Splitsko – dalmatinska županija u suradnji sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, HGSS ispostava Split, Turističkom zajednicom Splitsko dalmatinske županije, gradovima Sinjem, Solinom, općinama Dicmo, Dugopolje i Klis, te Turističkim zajednicama gradova Sinja i Solina, i općina Dugopolje i Klis pokrenula je projekt obnove i nadogradnje Staze Gospi Sinjskoj, koji će se odvijati u tri projektne faze.


Predstavljanje cijelog projekta održano je danas u Sinju, a njemu je nazočio i načelnik općine Klis, Jakov Vetma.

Staza Gospi Sinjskoj proteže se na relaciji Solin – Sinj – Livno – Tomislavgrad – Rama i duga je 148 kilometara. Hodočasnički je to put kojim se, iz nekoliko pravaca, stoljećima pješači k najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima. Projekt Staza Gospi Sinjskoj odobren je u sklopu programa IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina i oslanja se na tradicionalne pješačke i konjske staze i napuštenu trasu Rere, nekadašnje sinjske željeznice.

Revitalizacijom projekta pridaje se zaslužena važnost najstarijeg tipa turizma – vjerskoga. Također, stvara sinergiju između jedinica lokalne uprave i TZ-a na području Dalmatinske zagore.

Staza Gospi Sinjskoj je vrijedan doprinos turističkoj ponudi SDŽ, Cetinske krajine, povezanih gradova i općina. Njenim uređenjem dodatno će se zaštititi i revitalizirati kulturna i prirodna bogatstva čija je vrijednost neprocijenjiva.

Skip to content