Iza Grada 2
21231 Klis
021/240-292
021/549-651
Pon.- pet.
7:30 - 15:30
Rad sa strankama pon.- pet.
10:00 - 13:00

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća povodom nadolazećeg blagdana sv. Roka

12.08.2020. / Ostalo

Uoči obilježavanja Dana općine Klis i blagdana sv. Roka, zaštitnika općine  koji se slavi 16. kolovoza, sinoć je na Tvrđavi Klis održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Pored podsjećanja na brojne projekte koji su obilježili proteklu godinu, po brojnim parametrima najuspješniju do sada, na sjednici su dodjeljena javna priznanja Općinskog vijeća općine Klis za 2020. godinu.

‘Protekla godina za općinu Klis bila je po mnogočemu rekordna. Nastavljeni su pozitivni trendovi i realizirani brojni projekti, mnogi projekti još su u tijeku, a općina je aplicirala i za veći broj novih projekata koji imaju za cilj pridonijeti daljnjem razvoju općine Klis te stvaranju mjesta kvalitetnog i ugodnog življenja za sve naše mještane’, izjavio je Jakov Vetma, načelnik općine Klis.

jakov-vetma
Načelnik općine Klis, Jakov Vetma

Zahvaljujući prihodima ostvarenim od prodaje ulaznica za Tvrđavu Klis, koju je u 2019. posjetilo više od 100.000 gostiju, prihodima od prodaje zemljišta te sredstvima ostvarenim kroz EU fondove, u aktualnom mandatu proračun općine udvostručen je te je u 2019. iznosio 38 milijuna kuna, što je omogućilo daljnji ubrzani razvoj općine.

Uz daljnja ulaganja u turizam i dodatne sadržaje na Tvrđavi Klis, jednoj od najvažnijih i najljepših fortifikacijskih građevina u Europi, značajna sredstva Općina ulaže u infrastrukturne projekte. Pored obnove brojnih cesta, ove godine potpisan ugovor stoljeća za projekt poboljšanja vodovodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin, u sklopu čega će se obnoviti i pripadajuće prometnice.

Kroz brojne demografske mjere općina Klis posebnu pažnju posvećuje mladim obiteljima na kojima počiva budućnost kliškog kraja. Pored povoljnih zemljišta za izgradnju kuća, Klis je kao prva općina  u Splitsko – dalmatinskoj županiji uveo i mjeru roditelj odgajatelj. S više od 3,5 milijuna kuna financira se predškolski i školski odgoj.

Općina osigurava sredstva i za učeničke i studentske stipendije, radne bilježnice i sl. Prošle godine otvorene su dogoočekivane jaslice u sklopu dječjeg vrtića sv. Roko, planira se uređenje dječja igrališta i drugih sadržaja za djecu. Stoga, ne čudi što sve više mladih obitelji svoju budućnost planira upravo u Klisu.

Priznanja općine Klis

U zahvalu onima koji su svojim radom pridonijeli boljitku općine Klis i svih njezinih mještana, na svečanoj sjednici dodjeljena su javna priznanja općine Klis. Jedno od njih uručeno je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Klis. Članovi DVD-a obavljaju poslove na očuvanju sigurnosti svojih građana. Važnu ulogu odigrali su i proteklih mjeseci kroz rad Stožera civilne zaštite kad su svesrdno pomagali najugroženijim članovima zajednice.

perić-didović-galić

Priznanje je dodijeljeno i tvrtki Cemex, najvećem regionalnom proizvođaču građevinskog materijala. Tvrtka Cemex je podržala rad DVD-a Klis te, u vrijeme pandemije, vrtićima i školama s područja Kaštela, Solina i Klisa donirala zaštitnu opremu. Pored toga, Cemex je sudjelovao u donaciji financijske pomoći KBC-u Split za pomoć u borbi protiv pandemije.

vilović-vetma-cemex-općina-klis

Javno priznanje Općine Klis dodijeljeno je i mladom znanstveniku dr. sc. Marku Kovaču, bivšem učeniku Osnovne škole Petra Kružića u Klisu, koji svojim radom potiče popularizaciju i daljnji razvoj znanosti.

marko-kovač
Dobitnik priznanja dr. sc. Marko Kovač i zamjenik načelnika općine, Marko Galić
Skip to content