Iza Grada 2
21231 Klis
021/240-292
021/549-651
Pon.- pet.
7:30 - 15:30
Rad sa strankama pon.- pet.
10:00 - 13:00

Potpisani ugovori s roditeljima odgojiteljima

03.11.2020. / Projekti

Načelnik općine Klis, Jakov Vetma danas je u Klisu uručio jedanaest rješenja o novčanoj pomoći koje će općina isplaćivati majkama odgajateljicama. Klis je prva općina u Splitsko – dalmatinskoj županiji koja je uvela ovu demografsku mjeru, a za nju je u proračunu osigurala milijun kuna.

Danas su potpisani ugovori s jedanaest roditelja s područja općine koji će zahvaljujući demografskoj mjeri statusa roditelja odgajatelja ostvariti novčanu naknadu. Ova mjera usvojena je ožujku, a novčana pomoć će se isplaćivati na mjesečnoj razini i to: 3.000 kuna obiteljima s troje djece, 3.500 kuna obiteljima s četvero djece te 4.000 kune obiteljima s petero i više djece, sve u neto iznosu.

“Status roditelja odgajatelja posljednja je u nizu pronatalitetnih mjera koje smo usvojili, a koje doprinose tome da općina Klis postane još poželjnije i perspektivnije mjesto za život, posebice pogodno za mlade obitelji. Uz infrastrukturne projekte, demografske mjere ključne su za zadržavanje stanovništva o kojemu ovisi opstanak i budućnost ovog kraja”, izjavio je Jakov Vetma, načelnik općine Klis.

Općina Klis u ožujku je donijela odluku prema kojoj osigurava novčanu pomoć roditeljima, posvojiteljima i skrbnicima najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete nije polaznik osnovnoškolskog programa obrazovanja. Neki od ključnih preduvjeta za ostvarivanje novčane pomoći po ovoj mjeri podrazumijavaju nezaposlenost u trajanju od minimalno šest mjeseci te trajno prebivalište roditelja u općini Klis od najmanje tri godine. Pored toga, uvjeti su i da djeca ne pohađaju dječji vrtić do početka obveznog programa predškole te da najstarije dijete nema više od 18 godina života.

Uz mjeru za status roditelja odgajatelja, tijekom posljednjih nekoliko godina uvedene su brojne pronatalitetne mjere poput stopostotno povećane naknade za novorođenčad, besplatne radne bilježnice za sve osnovnoškolce, a s 3,5 milijuna kuna financira se i predškolski i školski odgoj za više od 200 djece.

Osim toga, osigurano je 300 tisuća kuna za učeničke i studentske stipendije kojim pomaže 65 đaka i studenata, a značajna sredstva ulažu se i u infrastrukturu, pa su tako sve škole i vrtići, uz pripadajuća igrališta, na području općine moderno opremljeni i uređeni.

Skip to content