Iza Grada 2
21231 Klis
021/240-292
021/549-651
Pon.- pet.
7:30 - 15:30
Rad sa strankama pon.- pet.
10:00 - 13:00

2020. godina u Općini Klis: Unatoč izazovima, iskorak u novim demografskim mjerama

31.12.2020. / Projekti

Unatoč pandemiji i brojnim izazovima koje je donijela 2020. godina, Općina Klis u ovoj je godini realizirala nekoliko ključnih projekata, pri čemu je najveći fokus stavljen na set demografskih mjera, poput naknada za majke odgajateljice i općinskog zemljišta po izrazito povoljnim uvjetima za mlade obitelji, zahvaljujući kojima je Klis postao još ugodnije i propseritenije mjesto življenja.

U studenom ove godine načelnik Općine Klis, Jakov Vetma, uručio je jedanaest rješenja o mjesečnoj novčanoj pomoći majkama odgajateljicama, čime je Općina Klis postala prva Općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je uvela status roditelja odgajatelja. Iz Općinskog proračuna za ovu je
važnu demografsku mjeru izdvojeno milijun kuna.

Ranije ove godine, Klis je postao i prva općina u Splitsko – dalmatinskoj županiji koja je uvela pomoć mladim obiteljima da po vrlo povoljnim uvjetima osiguraju zemljište za izgradnju obiteljske kuće.

“Unatoč brojnim poteškoćama koje nam je donijela ova godina, Općina Klis ušla je u razdoblje ostvarenja najvećih infrastrukturnih zahvata na ovom području. Trenutačno je u postupku javne nabave nekoliko javnih projekata u vrijednosti od preko 100 milijuna kuna. No, kao načelnik, najviše sam ponosan na demografske mjere čija je provedba započela upravo ove godine jer, kao što sam to već nekoliko puta istaknuo, infrastrukturni projekti nemaju vrijednosti, ako nemamo ljudi koji ih koriste. Sve što radimo mora biti za ljude, za očuvanje života i rada na ovom području”, izjavio je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

U 2020. u Klisu je započeo i vrijedan projekt Prilika za rad, zahvaljujući kojem je za 40-tak starijih mještana osigurana pomoć u kući te zaposlenje za 7 žena s područja Klisa. Općina je tijekom godine obnovila i uredila dječja igrališta u mjestima Broćanac, Dugogabe i Donja Rupotina kako bi najmlađi stanovnici bezbrižno i sigurno uživali u igri. Među infrastrukturnim projektima najviše se izdvajaju projekt izgradnje igrališta i sportskog terena u Prugovu, vrijedan 5,7 milijuna kuna. Ugovor za
izgradnju igrališta je potpisan, a radovi kreću već početkom 2021. godine.

Proteklih mjeseci započela je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju školske sportske dvorane u Klisu. 2020., godinu obilježilo je i potpisivanje tzv. „ugovora stoljeća“, za projekt sekundarne kanalizacije te izgradnju i poboljšanje vodoopskrbnog sustava za Bašiće, Klis Kosu, Majdan, Varoš i Megdan. U ovoj godini potpisan je i ugovor o izgradnji vodoopskrbnog sustava Vučevice pa stanovnici tog dijela Klisa mogu očekivati da će voda uskoro doći do svih obitelji.

Inovativni model valorizacije i revitalizacije Tvrđave Klis, najpoznatijeg simbola Dalmatinske zagore, razvijan je i kroz cijelu 2020. Postavljena je ambijentalna i svečana akcentna rasvjeta koja dočarava ljepotu i monumentalnost Kliške tvrđave noću, a postojeća turistička ponuda unaprijeđena je oživljavanjem povijesti srednjeg vijeka kroz besplatne škole mačevanja i streličarstva. Općina Klis ove je godine dovršila sve potrebne radnje za izgradnju nove ljetne pozornice, obnovu Topničke vojarne i Malog kvartira te tretiranje vegetacije na tvrđavi. Radovi vrijedni 5.5 milijuna kuna, također, kreću već početkom 2021.

Općina Klis uskoro bi trebala dobiti još jednu turističku atrakciju, budući da su nedavno osigurana sredstva iz fondova Europske unije za daljnje uređenje izletišta u dolini Rajčica.

Bunari rajčica

Otkupom zemljišta i izradom projektne dokumentacije nastavljen je projekt proširenja groblja te izgradnje mrtvačnica, a radovi na izgradnji mrtvačnice u Dugobabama se privode kraju. I u ovoj godini Općina je isplaćivala naknade za novorođenčad te je osigurala besplatne radne bilježnice za sve osnovnoškolce, a financiran je i predškolski i školski odgoj za više od 500 djece.

Općina Klis u 2020. godini je po prvi put u svojoj povijesti imala redovan upis u jaslički program. U suradnji s ŽUC-om Split, započele su pripremne radnje za rekonstrukciju stare kliške ceste te uređenja ulice Petra Kružića, od Rupotine do centra Klisa, kako bi promet vozila i pješaka učinili sigurnijima, a prijašnjih mjeseci završeno je asfaltiranje cesta u Korušcama i Prugovu, kao i sanaciju ulica na području Megdana i Mezanovaca.

Na području Klisa, postavljeno je trinaest novih zelenih otoka. Unatoč nepovoljnim gospodarskim okolnostima, nije se stalo ni s ulaganjima u udruge civilnog društva te su osigurana sredstva za obnovu Doma kulture Jozo Buliga, dok je DVD-u Klis odobren projekt koji će dodatno povezati mještane u lokalnoj zajednici.

Kako bi se ublažile negativne posljedice izazvane pandemijom koronavirusa, Općina Klis je pravodobno reagirala s mjerama za pomoć gospodarstvu i stanovnicima. Uoči blagdana, osigurana su sredstva za božićne bonove za nezaposlene i umirovljenike s manjim mirovinama. Trenutačno su u tijeku i pripreme za donošenje nove strategije razvoja Općine Klis, ključnog dokumenta kojim će se definirati projekti za unaprjeđenje kvalitete života na ovom području.

Skip to content