Iza Grada 2
21231 Klis
021/240-292
021/549-651
Pon.- pet.
7:30 - 15:30
Rad sa strankama pon.- pet.
10:00 - 13:00

Potpisan Ugovor o izvođenju radova u sklopu projekta Obnovom brownfielda do sportske renesanse Urbane aglomeracije Split – Uređenje igrališta u Prugovu

27.01.2021. / Projekti

U srijedu, 27. siječnja 2021. godine u 11 sati u Mjesnom domu u Prugovu je potpisan  Ugovor izvođenje radova u okviru projekta Obnovom brownfielda do sportske renesanse (KK.06.2.2.12.0003) – Uređenje igrališta u Prugovu između Općine Klis i gospodarskog subjekta EDEL SPORT d.o.o. – odabranog izvođača radova za uređenje igrališta u Prugovu.

Ukupna vrijednost projekta je 5.791.485,29 HRK dok je vrijednost samih radova u iznosu od 4.999.996,25 HRK. Prema ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, EU sufinanciranje predmetnog projekta iznosi 4.340.201,05  HRK.

Razdoblje provedbe projekta je od 16. lipnja 2020. do 15.travnja 2022. godine.

Općina Klis će utrošiti sredstva za uređenje nogometnog igrališta u Prugovu uz istovremeni razvoj sportskih programa koji omogućavaju fizičku aktivnost te kvalitetnije uvjete za sportske aktivnosti djece s posebnim naglaskom na uključivanje djece s razvojnim poteškoćama u sportske aktivnosti. Revitalizirano nogometno igralište tako će se profilirati kao sportska lokacija koja će biti središte za razvoj kvalitetnih i inovativnih sportskih programa.

Posebnu vrijednost predstavlja činjenica što su se 80-ih godina prošlog stoljeća održavale utakmice na nogometnom igralištu u Prugovu. Događaji tog vremena su ostali u sjećanju mještana Prugova. Svjedoci su jedne društvene aktivnosti kroz koju su se afirmirali kako bi na taj način promovirali svoje mjesto. Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća NK Prugovo je ugašen. Ponovno je osnovan u 5. mj. 2010. godine. Zapušteno igralište koje niz godina nije iskorišteno svjedoči vremenu borbe i ustrajnosti kako bi se ponovno vratilo u upotrebu i oživjelo uspomene na stare dane o najvažnijim utakmicama kluba.

Neiskorištena nekretnina unutar urbane cjeline naselja predstavlja razvojni potencijal u vidu ekonomskog i društvenog resursa jedinice lokalne samouprave. Veličina zemljišta u Prugovu je prikladna za uspostavu suvremenog sportskog terena, lokacija je prometno dostupna te je uređeno vlasništvo zemljišta. Realizacija projekta omogućava uspostavljanje sportskog terena na kojem će se provoditi niz aktivnosti lokalnih udruga iz područja sporta ali i civilnog društva čime će projekt doprinijeti i razvoju društvene i sportske infrastrukture na području Urbane aglomeracije Split. Realizacijom u potpunosti osmišljenih programa stvorit će se jedinstven centar koji povezuje djelovanje u područjima sporta, obrazovanja, ljudskih prava, razvoja civilnog društva, gospodarstva. Omogućiti će se doprinos razvoju niza ostalih dionika u navedenim područjima kroz međusobno umrežavanje. Realizacijom projekta povećati će se broj održanih sportskih manifestacija, natjecanja, seminara, kampova te kroz edukativne radionice doprinijeti svijesti o potrebi fizičke aktivnosti kako za najmlađu populaciju tako i za promoviranje važnosti fizičke aktivnosti s ciljem osiguranja kvalitete života u svim životnim dobima.

Načelnik Jakov Vetma istaknuo je zadovoljstvo potpisivanja Ugovora: „Ulaganje u sportsku infrastrukturu na području Dalmatinske zagore doprinosi podizanju razine kvalitete života i malu sličicu u mozaiku kako bismo stvorili pretpostavke za još veći razvoj i demografsku obnovu. Naša aktivnost po pitanju privlačenja sredstava iz EU fondova mora biti vidljiva u svakom dijelu Općine  Klis i ovo je, u tom smislu, pun pogodak ne samo za Prugovo već i naših preostalih sedam naselja na području zagore, ali i za okolne općine.“ Također je naglasio financijsku vrijednost projekta od koje se 77,5% sredstava realizira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija Europskog fonda za regionalni razvoj.

Svoje zadovoljstvo iskazao je i predsjednik NK Prugovo Matko Sarić: „Ovaj događaj je kruna svega što smo radili kroz ovih 10 godina od osnutka kluba. Trebalo je dosta rada, upornosti i strpljenja kako bi ostvarili svoj san i obnovili staro zapušteno igralište. U kroničnom nedostatku sportske infrastrukture, pogotovo u ovom dijelu zagore, jedan ovakav projekt je nešto što će značajno poboljšati sportski, rekreativni život žiteljima na ovom području. Na kraju želim zahvaliti Općini Klis na provedbi projekta i načelniku Vetmi koji nas je podržavao od prvog dana, i evo zajedno smo napravili doista veliki uspjeh.“

Skip to content