Iza Grada 2
21231 Klis
021/240-292
021/549-651
Pon.- pet.
7:30 - 15:30
Rad sa strankama pon.- pet.
10:00 - 13:00

Predstavljen projekt  Podrška deinstitucionalizaciji djece s teškoćama u razvoju

17.06.2022. / Projekti

U utorak 14. 6. 2022. godine Rehabilitacijski centar Inkludo je na kliškoj tvrđavi,  u organizaciji projektnog partnera Općine Klis, predstavio svoj EU projekt  Podrška deinstitucionalizaciji djece s teškoćama u razvoju na području Urbane aglomeracije Splita, koji ima cilj stvaranja preduvjeta za prevenciju socijalne isključenosti djece s teškoćama u razvoju, kroz unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi, kako bi se stvorilo okruženje koje pruža jednake mogućnosti za svu djecu na području Urbane aglomeracije Splita. Svrha projekta je smanjenje rizika od socijalne isključenosti djece s teškoćama u razvoju, osiguravanje kvalitetnih i pravovremenih socijalnih usluga, ali i drugih usluga koje će izravno doprinijeti  procesu deinstitucionalizacije na području Urbane aglomeracije Splita.

Na predstavljanju projekta odazvali su se predstavnici Grada Splita, grada Kaštela, Općine Klis, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, djelatnici Centra za socijalnu skrb, brojna zainteresirana javnost te mediji. Iz Rehabilitacijskog centra Inkludo posebno su se zahvalili na partnerstvu Općini Klis. Njihov predstavnik gosp. Ante Ćaleta naglasio je važnost sudjelovanja u ovakvim projektima socijalnog karaktera koji poboljšavaju kvalitetu življenja stanovnika na području Općine Klis te Urbane aglomeracije Split. Naime, Općina Klis provodi i projekt U. P. S. – Unaprjeđnje, podrška i savjetovanje te program Zaželi. U navedenim projektima pomoć se pruža djeci i maloljetnicima te starijim i nemoćnim osobama.

Voditeljica projekta Katija Borčić istaknula je  i naglasila je kako su kroz ovaj projekt osigurali nastavak provedbe logopedske i senzorne terapije, aktivnosti edukacijske rehabilitacije i kineziterapije u sklopu usluga rane intervencije, pomoći pri uključivanju u sustave odgoja i redovnog obrazovanja te psihosocijalne podrške koje se provode u njihovim prostorijama na adresi Marina Getaldića 15, u Splitu.

Također, predstavljene su grupne i individualne aktivnosti programa pripreme za školu i program učenja engleskog jezika za djecu s teškoćama u razvoju koje za cilj imaju razvoj socijalizacijskih i komunikacijskih vještina djece i mladih.

U suradnji s fitness centrom Factory u Podstrani provode se aktivnosti kinezioloških postupaka te su neizmjerno zahvalni vlasnicima na susretljivosti za provedbu projekta jer je ovo najbolji primjer uključivanja ciljne skupine u usluge i aktivnosti svoje zajednice. 

Kroz projekt je zaposleno 7 stručnjaka iz područja zdravstva, socijale, odgoja i obrazovanja. Svi ovi stručnjaci će imati priliku u sklopu projekta ojačati svoje kompetencije kroz planirane edukacije.

Iz Rehabilitacijskog centra Inkludo su nam najavili i edukaciju koja će se provesti u njihovom Centru, ali i brojne okrugle stolove i predavanja, gdje će svatko imati prilike sudjelovati s ciljem podizanja svijesti o važnosti poznavanja primjerenih strategija i metoda u radu s djecom s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima, ali i osnaživanje tih istih članova. Kao najveću vrijednost projekta ističu aktivnost fizičke podrške obiteljima s dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju gdje je angažirana jedna osoba za dvije obitelji s dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju s ciljem uključivanja korisnika u aktivnosti i život svoje socijalne zajednice te poboljšanja kvalitete obiteljskog života.

Voditeljica je istaknula da je trenutno uključeno preko 47 djece s teškoćama u razvoju i njihovih članova obitelji, ali uvijek ima prilike za uključivanje novih korisnika u potrebi.

„Kroz prethodne godine rada, slušali smo roditelje koji imaju dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju, koliko im je narušen obiteljski život jer su cijelo vrijeme usmjereni na brigu prema djeci koja imaju određene teškoće. I upravo iz tog razloga čekali smo priliku da im osiguramo pomoć u njihovom domu kako bismo im kroz stručnu pomoć osigurali kvalitetniji suživot, vrijeme koje će provoditi i s drugim članovima obitelji, kvalitetnije vrijeme u svojoj društvenoj zajednici, a na kraju i kvalitetnije vrijeme koje će provoditi sa svojom djecom.“

Projektnim sredstvima planira se oplemeniti prostor suvremenom opremom koju će stručnjaci koristiti u direktnom radu, a u svrhu poboljšanja kvalitete rada te uvođenja inovativnih metoda rada i pristupa u radu s djecom s teškoćama u razvoju.

Vrijeme provedbe ovog hvalevrijednog projekta je 24 mjeseca, odnosno sve do 14.12.2023. godine, a za sve ostale informacije ili uključivanje korisnika možete se obratiti koordinatoru projekta Danijeli Car na 095 393 6388 ili putem maila [email protected]

Projekt je odabran u sklopu poziva „Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski brod, Split, Zadar i Zagreb UP:02.2.2.15“, iz ITU mehanizama namjenjenih za projekte  s područja Urbane aglomeracije Split.

Ukupna vrijednost projekta i ukupan iznos bespovratnih sredstava je 1.912.914,56kn,  sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna (15%).


Skip to content