Iza Grada 2
21231 Klis
021/240-292
021/549-651
Pon.- pet.
7:30 - 15:30
Rad sa strankama pon.- pet.
10:00 - 13:00

Tvrđava Klis: Svečano otvorenje ljetne pozornice

06.07.2022. / Kultura

U utorak navečer uz nastup Đanija Maršana i klape Munita svečano je otvorena nova ljetna pozornica Općine Klis, postavljena na jedinstvenom položaju kliške tvrđave, s koje se publici u pozadini scene pruža predivan pogled na cijeli Split i dalmatinske otoke.

Ljetna pozornica Općine Klis izgrađena je u sklopu većeg projekta „Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split“ sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, koji uključuje izgradnju čak sedam ljetnih pozornica u gradovima i općinama u okolici Splita.

Načelnik Općine Klis, Jakov Vetma, istaknuo je kako je Općina pokrenula revitalizaciju tvrđave još prije petnaestak godina kada je ona bila zapuštena, derutna i djelomično nepristupačna, te izrazio zadovoljstvo trenutnim stanjem, ostvarenim projektima i sadržajima koje sada ima za ponuditi kao nezaobilazno turističko odredište svih koji se nađu u okolici.

„Veliki dio tvrđave već je obnovljen, ali tu ima još posla. Vrijednost planiranih budućih projekata trenutno iznosi oko 190 milijuna kuna, a njima će se dodatno proširiti spektar sadržaja i usluga koje imamo za ponuditi, u čemu su nam Ministarstvo i Županija najvjerniji partneri kao što su bili i godinama unazad. Zajedničkom suradnjom nastavit ćemo pametno upravljati sredstvima Europske unije za stvaranje najboljih uvjeta svih Klišanki i Klišana“, zaključio je Vetma.

Svečanom otvaranju prisustvovala je i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, koja je pohvalila predstavnike Općine zbog upravljanja europskim sredstvima, pritom ne skrivajući oduševljenje pogledom s nove kliške pozornice.

„Veliko mi je zadovoljstvo svjedočiti ovako pametnim korištenjem sredstva iz Europske unije za očuvanje vrijedne kulturne i povijesne baštine Republike Hrvatske. Diljem Hrvatske svjedoci smo brojnih ulaganja u povijesnu i kulturnu baštinu, u što je alocirano više od 2 milijarde kuna sredstava Europske unije“, istaknula je ministrica Tramišak.

Zadovoljstvo ostvarenim projektom izrazio je i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić, istaknuvši kako je Županija prepoznala veliki potencijal i značaj Tvrđave prije više od 10 godina, kada je i pokrenula inicijativu za restauraciju Kneževa dvora.

Ukupna vrijednost projekta kliške ljetne pozornice iznosi 5,5 milijuna kuna, od čega je 85% iznosa financirano sredstvima Europske Unije, a preostalih 15% sredstvima Općine Klis. Projektom je obnovljena i topnička vojarna te u potpunosti sanirana sva vegetacija sa zidina spomenika Tvrđave Klis, što će uz povećanje sadržaja za stanovnike Klisa, okolnih mjesta, ali i turiste, svakako oplemeniti iz godine u godinu rastuću ponudu Općine Klis sa svojim draguljem, Kliškom tvrđavom. Nova ljetna pozornica spremna je već ove sezone ugostiti bogati program Kliškog kulturnog ljeta tijekom srpnja i kolovoza, a s novim mogućnostima i druge nastupe tijekom godine.

Skip to content